Euribor en spaarrente

Euribor-EBF is een internationale organisatie opgericht bij de oprichting van de Euro. Haar leden zijn de nationale banken van de EU-leden behorende tot de Eurozone.

Euribor-EBF dient de volgende doelen:

  1. Ontwikkeling en ondersteuning van activiteiten gerelateerd tot:
    • Het Euro Interbank Offered Rate, ofwel Euribo. Het geld markt referentie tarief voor de Euro
    • Het Euro OverNight Index Average, ofwel Eonia. Het effectieve dagelijkse referentie tarief voor de Euro
    • EUREPO. Het benchmark tarief van de grote Europese Repo markt.
    • EONIA SWAP INDEX. Het derivaten markt referentie tarief voor de Euro.
  2. Het ondersteunen van andere praktische initiatieven die de integratie van de Europese financiele markt stimuleren.

Euribor rentes

Euribor is de rente waartegen tussen banken geld wordt geleend in Euro’s. Deze wordt dagelijks om 11.00 (CET) gepubliceerd.

De keuze van banken die meedoen aan het tot stand komen van het tarief wordt gedaan op basis van markt criteria. Dit zijn de beste banken en ze zijn geselecteerd om zeker te stellen dat de diversiteit van het Euro geld wordt weerspiegeld waardoor Euribor een efficient en representatieve benchmark vormt.

Invloed Euribor op spaarrente

Banken hebben verschillende manieren om aan geld te komen. Ze kunnen geld lenen van elkaar, of ze kunnen het lenen van spaarders. Zoals eerder aangegeven kunnen banken van elkaar lenen tegen het Euribor tarief. Het alternatief is geld lenen van spaarders tegen de door de banken aangeboden spaarrente. Als de Euribor rente stijgt, zullen de banken dus ook genijgd zijn een hogere spaarrente te bieden aan spaarders, om ook langs deze weg nog geld binnen te kunnen krijgen, of behouden.